De blogs van Weerstation Pajottenland.
Gisteren bracht een onweersbui die over het Pajottenland en de Zennevallei is getrokken, de spectaculaire wolken mee. Maar wat waren deze turbulente wolkenmassa's en hoe ontstaan ze?
Deze wolk wordt de whale's mouth (walvis bek) genoemd. 'Whale's mouth'-wolken krijgen een vorm wanneer de koude, dichte lucht die uit een onweersbui komt, botst met warme, vochtige lucht die het onweer binnenkomt. Wanneer de twee stromen met elkaar contact maken, gaat de warme lucht omhoog en condenseert tot een dikke laag wolken. Het lijkt op bek van een walvis. Deze soort formatie verschijnt aan de voorrand (achter shelfcloud of plankwolk) van een onweersbui, een voorbode van de inkomende regenval. Dit weerfenomeen kan een korte periode geobserveerd worden tussen de eerste windstoten en de daaropvolgende regenval.
0 Comments
Weeroverzicht juni 2021 in Halle.
In juni 2021 lagen de temperaturen grotendeels boven de respectievelijke normale waarden behalve 5, 21-25 en 30 juni. Op 16 juni haalde de temperatuur boven 30°C en dat was de eerste tropische dag van jaar 2021. De gemiddelde temperatuur was 19,1°C (norm.: 16,7°C). De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg 23,9°C (norm.: 21,2°C) en de gemiddelde minimumtemperatuur 14,2°C (norm.: 12,0°C). De hoogste temperatuur van de maand bedroeg 30,5°C op 16 juni 2021. De koudste dag was op 6 juni met 9,6°C. Er waren 16 zomer-, 2 tropische dagen en 1 tropische nacht. Wanneer wij naar de gemiddelde temperatuur over gans de maand kijken, was juni een warme maand. De gemiddelde luchtdruk van de maand lag rond de normale waarde en bedroeg 1016,5 hPa (norm.: 1016,5 hPa). De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid was 75% (norm.: 71%). Juni 2021 was gemiddeld gezien een zeer natte maand. In Halle viel er 154,9 mm neerslag (norm.: 70,8 mm) op 17 dagen (norm.: 14,1 dagen). Het bevatte 54% meer neerslag dan normaal. Hoge neerslaghoeveelheid is grotendeels te danken aan enkele (onweers)buien zoals 4, 18, 29 en 30 juni. De grootste hoeveelheid, namelijk 40,1 mm, viel op 4 juni. Er waren 5 onweers- en 0 hageldagen. De gemiddelde windsnelheid voor Halle bedroeg 8,9 km/h (gekalibreerd voor 10 m hoog) (norm.: 11,2 km/h). De maximum windstoot was 31 km/h op 3 meter en het wil zeggen dat het ongeveer 68 km/h op 10 m bereikte op 4 juni 2021. De overheersende windrichting bedroeg NW. Norm. = normale maandelijkse waarden van Ukkel (KMI). De gemiddelden voor de periode 1991-2020 (referentieperiode van 30 jaar voor het huidige klimaat). Dat is een neerslagkaart (gemaakt door geograaf Joris Dewolf) van 29 juni 2021 die het onweer de wateroverlast veroorzaakte op verschillende plekken in het Pajottenland en de Zennevallei (Herne, Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Genesius-Rode). Het is duidelijk dat Herne en Sint-Genesius-Rode de meeste neerslag ontving (circa 60 mm). De onweersbuien waren lokaal en stationair waardoor ontvingen deze gemeenten veel neerslag in korte tijd met als gevolg de wateroverlast op verschillende plaatsen. Het noordelijke gedeelte van het Pajottenland ontving amper neerslag waardoor ze niet mee opgenomen wordt in deze kaart.
Opgelet: De metingen zijn niet altijd correct. De digitale pluviometers bevatten meer afwijking dan de manuele regenmeters, vooral bij buien en motregen. Deze kunnen leiden tot (beperkt) onderschatte neerslagwaarden. Enkele weerstations (Buizingen (Halle), Herne, Halle en Pepingen) hebben de manuele pluviometers. Tweede aandachtspunt is dat een onweer met hoge neerslagintensiteit (zeer) lokaal is en de waarden binnen een kleine afstand van paar honderden meters kunnen sterk verschillen. Figuur 1: Neerslagkaart 29 juni 2021 in het Pajottenland en de Zennevallei. Figuur 2: Onweerszone (schaal is neerslagintensiteit die uitgedrukt is in mm/h). Figuur 3: De interventies van brandweer Vlaams-Brabant West op 29 juni 2021. Duidelijke relatie tussen de interventies (wateroverlast) en de hoge neerslagwaarden. |
AuteurJoris Dewolf Archieven
Mei 2024
Categorieën |