De blogs van Weerstation Pajottenland.
Weer vorst in het Pajottenland en de Zennevallei. Pepingen is niet meer de koudste gemeente van het Pajottenland en de Zennevallei maar wel Liedekerke. De temperatuur zakte tot -3,9°C. De andere gemeenten haalden ook vorsttemperatuur. In Breedhout (Halle) daalde de temperatuur niet verder dan -2,4°C.
De overzicht van minimumtemperatuur van 20 november 2019: Bever: -3,6°C Bogaarden (Pepingen): -3,0°C Breedhout (Halle): -2,4°C Gooik: -3,0°C Halle: -2,9°C Herne: -3,7°C Liedekerke: -3,9°C Pepingen: -3,8°C Roosdaal: -3,6°C Tollembeek (Galmaarden): -2,6°C De temperatuur verschilde van plek tot plek. Het kan verklaren door de hitte-eilandeffect. In omgeving met veel gebouwen zorgt voor de hogere temperatuur dan landelijke omgeving. In stedelijke gebieden wordt er meer zonlicht geabsorbeerd dan in omliggende gebieden door de aanwezige donkere materialen zoals beton en asfalt. De afkoeling door straling is lager in de stad dan in het landelijk gebied. Er is ook vermindering in warmteverlies van de gebouwen door weinig wind. In stedelijke omgeving is er 10 tot 20% minder verdamping omdat ze grotendeels uit verhard oppervlak bestaan. De warmte komt vrij door menselijke activiteiten zoals de auto's, de verwarming, ...
0 Comments
De eerste vorst in het winterseizoen 2019 - 2020 in het Pajottenland en de Zennevallei is een feit. Pepingen is de koudste gemeente van het Pajottenland en de Zennevallei. De temperatuur zakte tot -1,4°C. De andere gemeenten haalden ook vorsttemperatuur. In Tollembeek (Galmaarden) daalde de temperatuur niet verder dan -0,4°C.
De overzicht van minimumtemperatuur van 16 november 2019: Gooik: -0,8°C Halle: -0,5°C Herne: -0,9°C Liedekerke: -1,1°C Pepingen: -1,4°C Roosdaal: -0,5°C Tollembeek (Galmaarden): -0,4°C De temperatuur verschilde van plek tot plek. Het kan verklaren door de hitte-eilandeffect. In omgeving met veel gebouwen zorgt voor de hogere temperatuur dan landelijke omgeving. In stedelijke gebieden wordt er meer zonlicht geabsorbeerd dan in omliggende gebieden door de aanwezige donkere materialen zoals beton en asfalt. De afkoeling door straling is lager in de stad dan in het landelijk gebied. Er is ook vermindering in warmteverlies van de gebouwen door weinig wind. In stedelijke omgeving is er 10 tot 20% minder verdamping omdat ze grotendeels uit verhard oppervlak bestaan. De warmte komt vrij door menselijke activiteiten zoals de auto's, de verwarming, ... Weersoverzicht oktober 2019 in Halle.
Bij het begin en het einde van oktober 2019 was het kouder dan gemiddeld. Toch lagen de temperaturen het grootste deel van deze maand af en toe ruim boven de normale waarden. Uiteindelijk zorgde dit voor iets hogere gemiddelde temperaturen (12,4°C) dan normaal (norm.: 11,1°C). De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg 15,8°C (norm.: 14,7°C) en de gemiddelde minimumtemperatuur 9,6°C (norm.: 7,8°C). De hoogste temperatuur van de maand bedroeg 23,7°C. Oktober 2019 was een natte maand. In Halle viel 114,0 mm neerslag (norm.: 74,5 mm) op 20 dagen (norm.: 16,6 dagen). 35% meer neerslag dan normaal. De grootste hoeveelheid, namelijk 29,7 mm, viel op 1 oktober. In deze maand was er 2 onweers- en 0 hageldagen. De overheersende windrichting bedroeg Z. Norm. = normale maandelijkse waarden van Ukkel (KMI). |
AuteurJoris Dewolf Archieven
Mei 2024
Categorieën |