De blogs van Weerstation Pajottenland.
Doordat het de voorbije weken amper geregend heeft, wakkert de extreme droogte aan. Daarom is de Vlaamse waterbeheerders (de Vlaamse Milieumaatschappij) gestart met waakzaamheidsfase (code geel) van het warmteactieplan. Dit wil zeggen dat de vraag naar leidingwater het aanbod dreigt te overstijgen. In de komende twee weken gaat er waarschijnlijk geen of amper (lokale bui) neerslag vallen. Daarnaast schommelt de temperatuur tussen 25 en 30 °C. Het is duidelijk dat er geen beterschap op komst is. Omdat het nog zo lang droog gaat blijven heeft de Vlaamse Milieumaatschappij overlegd om de waakzaamheidsfase (gele code) af te kondigen. Deze code geldt ook voor het Pajottenland en de Zennevallei (Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat).
Deze waakzaamheidsfase betekent niet dat het verboden is om leidingwater te gebruiken voor minder belangrijke toepassingen. Maar de Vlaamse Milieumaatschappij vraagt wel om de inwoners van de betrokken gemeenten geen water te verspillen. Wanneer er een watertekort ontstaat, dan is het niet uitgesloten dat er een verbod komt voor het gebruik van water voor de niet-essentiële activiteiten zoals bij Oosterzele en Zelzate. Enkele tips om minder water te verbruiken: -Neem een douche van 5 á 10 minuten in plaats van een bad. Het bespaart minstens 100 liter water per keer. -Probeer om zo weinig mogelijk water te gebruiken om de gazons te besproeien. Beter een gieter gebruiken in plaats van een tuinslang. -Vermijd de wasbeurt van een auto. Idem bij het terras. -Gebruik regenwater voor het spoelen van het toilet. Wanneer jullie het niet hebben dan slaan jullie enkele spoelbeurten over. -Geef water aan de planten tijdens de ochtend of avond. Liefst op een plek waar de zon op dat moment niet schijnt. -Stel het aanvullen van water voor de zwembaden uit. -Draai de kraan dicht tijdens het poetsen van de tanden. -Maai het gras niet te kort, omdat het langere gras de wortels beschermen tegen de zon en daarmee uitdroging tegen gaat. Vier á zes centimeters is voldoende. -Vermijd het gevecht met waterballonnen.
0 Comments
Binnen nu en 10 dagen gaat het Pajottenland en de Zennevallei kreunen onder een extreme droogte. In de maand mei en juni heeft het heel weinig geregend. De landbouwers beginnen nu al te vrezen voor hun oogst. Dreigt er een waterverbod?
De hoeveelheid neerslag voor de maand mei bedraagt in Halle 20,2 mm. In juni is het niet veel beter. De neerslag in juni is slechts 9,3 mm, waaronder 7,6 mm op de eerste dag van deze maand. Bij de andere meetpunten is de hoeveelheid neerslag ook laag. In Liedekerke bedraagt het zelfs 4,8 mm. Het ziet er niet goed uit voor de komende dagen, want het gaat waarschijnlijk niet regenen en de temperatuur gaat stijgen tot 25-30°C. Dit is zorgwekkend voor de boeren. De regio stevent af op een extreem droge periode, wat problematisch is. De gazons besproeien, auto’s wassen, zwembaden vullen zijn onverstandig. Deze activiteiten zijn (nog) niet verboden, maar in Oosterzele zijn er wel reeds maatregelen genomen. Mogen we deze maatregelen ook verwachten in de Pajotse gemeenten? |
AuteurJoris Dewolf Archieven
Mei 2024
Categorieën |