De blogs van Weerstation Pajottenland.
Dat is een neerslagkaart (gemaakt door geograaf Joris Dewolf) van 18 juni 2021 die het onweer de water- en modderoverlast veroorzaakte op verschillende plekken in het Pajottenland. Het is duidelijk dat de strook (Herne - Ternat) de meeste neerslag ontving. Ternat kreeg de meeste neerslag (> 50 mm). Neerslagstation ter hoogte van de Fijnestraat (Ternat) ontving maar liefst 52,3 mm (regenintensiteit: 123 mm/h), de hoogste neerslagwaarde van de streek. In deze strook worden de enkele gemeenten (Pepingen, Gooik, Lennik en Ternat) geconfrontreerd met de water- en modderoverlast.
Opgelet: De metingen zijn niet altijd correct. De digitale pluviometers bevatten meer afwijking dan de manuele regenmeters, vooral bij buien en motregen. Deze kunnen leiden tot (beperkt) onderschatte neerslagwaarden. Enkele weerstations (Buizingen (Halle), Dworp, Herne, Halle, Lembeek en Pepingen) hebben de manuele pluviometers. Tweede aandachtspunt is dat een onweer met hoge neerslagintensiteit (zeer) lokaal is en de waarden binnen een kleine afstand van paar honderden meters kunnen sterk verschillen. Figuur 1: Neerslagkaart 18 juni 2021 in het Pajottenland en de Zennevallei. Figuur 2: Onweerszone (schaal is neerslagintensiteit die uitgedrukt is in mm/h). Figuur 3: De interventies van brandweer Vlaams-Brabant West op 18 juni 2021. Duidelijke relatie tussen de interventies (water- en modderoverlast) en de hoge neerslagwaarden.
0 Comments
Dat is een neerslagkaart (gemaakt door geograaf Joris Dewolf) van 4 juni 2021 die het onweer de wateroverlast veroorzaakte op verschillende plekken in het Pajottenland en de Zennevallei. Het is duidelijk dat het oostelijke gedeelte van het Pajottenland en de Zennevallei de meeste neerslag ontving. Grenzen Dilbeek-Lennik en Brussel-Dilbeek kregen de meeste neerslag (> 65 mm). Neerslagstation ter hoogte van de Zwijnenbergstraat (Lennik) ontving maar liefst 76,5 mm (regenintensiteit: 105 mm/h), de hoogste neerslagwaarde van de streek. Niet ver van deze straat wordt de vernieuwde Schapenstraat 2 keer geconfronteerd met modderoverlast. 40 - 45 mm neerslag in centrum Halle die ook 2 keer getroffen wordt door wateroverlast.
Niet vergeten: Er waren 2 onweerszones. Eerste (kortstondige, maar stevige) onweerszone trok over het Pajottenland en de Zennevallei rond 14h. Centrum Halle kreeg een volle laag van 16,5 mm neerslag. Rond 18h kwam de tweede onweerszone en deze was minder intens, maar het regende wel langer dan bij de eerste onweerzone. Centrum Halle ontving 23,5 mm. Het wil zeggen dat deze twee onweders in totaal 40 mm neerslag gaven op 4 juni 2021. Opgelet: De metingen zijn niet altijd correct. De digitale pluviometers bevatten meer afwijking dan de manuele regenmeters, vooral bij buien en motregen. Deze kunnen leiden tot (beperkt) onderschatte neerslagwaarden. Enkele weerstations (Buizingen (Halle), Dworp, Herne, Halle, Lembeek en Pepingen) hebben de manuele pluviometers. Tweede aandachtspunt is dat een onweer met hoge neerslagintensiteit (zeer) lokaal is en de waarden binnen een kleine afstand van paar honderden meters kunnen sterk verschillen. Figuur 1: Neerslagkaart 4 juni 2021 in het Pajottenland en de Zennevallei. Figuur 2: Eerste onweerszone rond 14h (schaal is neerslagintensiteit die uitgedrukt is in mm/h). Figuur 3: Tweede onweerszone rond 18h (schaal is neerslagintensiteit die uitgedrukt is in mm/h). Figuur 4: De interventies van brandweer Vlaams-Brabant West op 4 juni 2021. Duidelijke relatie tussen de interventies (water- en modderoverlast) en de hoge neerslagwaarden. Weeroverzicht mei 2021 in Halle.
De eerste dagen van de maand lagen de temperaturen ver onder de respectievelijke normale waarden. Op 9 mei haalde de temperatuur uiteindelijk boven 25°C en dat was de enige zomerdag van deze maand. Daarna lagen de temperaturen alweer onder de respectievelijke normale waarden. Zelfs de lentedagen (Tmax ≥ 20°C) bleven uit. Pas op het einde van de maand werd deze grens weer bereikt. De gemiddelde temperatuur was 12,0°C (norm.: 13,9°C). De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg 16,7°C (norm.: 18,4°C) en de gemiddelde minimumtemperatuur 7,3°C (norm.: 9,2°C). De hoogste temperatuur van de maand bedroeg 26,0°C op 9 mei 2021. De koudste dag was op 1 mei met 0,3°C. Er waren 0 vorst-, en 1 zomerdagen. Wanneer wij naar de gemiddelde temperatuur over gans de maand kijken, was mei een koude maand. De gemiddelde luchtdruk van de maand lag onder de normale waarde en bedroeg 1010,3 hPa (norm.: 1015,9 hPa). De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid was 74% (norm.: 70%). Mei 2021 was gemiddeld gezien een natte maand. In Halle viel 74,1 mm neerslag (norm.: 59,7 mm) op 23 dagen (norm.: 14,7 dagen). Het bevatte 19% meer neerslag dan normaal. De grootste hoeveelheid, namelijk 11,9 mm, viel op 25 mei. Er waren 2 onweers- en 1 hageldagen. De gemiddelde windsnelheid voor Halle bedroeg 13,6 km/h (gekalibreerd voor 10 m hoog) (norm.: 11,9 km/h). De maximum windstoot was 38 km/h op 3 meter en het wil zeggen dat het ongeveer 84 km/h op 10 m bereikte op 4 en 21 mei 2021. De overheersende windrichting bedroeg Z. Norm. = normale maandelijkse waarden van Ukkel (KMI). De gemiddelden voor de periode 1991-2020 (referentieperiode van 30 jaar voor het huidige klimaat). |
AuteurJoris Dewolf Archieven
Mei 2024
Categorieën |